WC (banyo) tipi kapı kolları (ve topuzlu kilitler) niye kullanılmalı ve kapınıza ters gelirse nasıl değiştirilir?

                 WC (banyo) tipi kapı kolları (ve topuzlu kilitler) niye kullanılmalı ve kapınıza ters gelirse nasıl değiştirilir?
 
                Müşterilerimiz arasında en çok kafalarını karıştıran konu genelde WC tipi kapı kolları ve topuzlu kilitler oluyor. Gerçi artık çoğu kişi biliyor, ama ben yine de bilmeyenler için bir yazı yazmak istiyorum.
 
                WC tipi kapı kollarında iç tarafta çevirme parçası bulunurken, dışarıda bozuk paranın gireceği şekilde düz bir parça bulunmaktadır. Bazı tüketiciler bize “Peki içeride biri kalırsa ne olacak?” şeklinde soruları sıkça sormaktadır. WC tipi kolların kullanılmasının asıl sebebi zaten bu soruda saklıdır. Banyolarda anahtarlı tip kullanıldığı takdirde içeride yaşlı bir insan veya küçük bir çocuk kalırsa kapıyı dışarıdan açmak mümkün değildir; çünkü içeride anahtar kilitli olarak kalmıştır ve dışarıdan anahtar sokmak mümkün değildir. Halbuki eğer WC (banyo) tipi kollar kullanılırsa içeride birinin kilitli kalma durumunda dahi dışarıdan bir bozuk para veya kaşık sapıyla kapının kilidi açılabilir. Bu sebeple banyo kapılarında WC tipi kolların kullanılması çok daha güvenlidir.
 
           
                Madem daha güvenli WC tipi kolları niye odaların hepsinde kullanmıyorum gibi bir soru aklınıza gelebilir. Bunun 2 sebebi vardır :
·         WC tipi kollar aldığınız kolun modeline göre 1,50 tl ve 4,50 tl arasında oda kolundan daha pahalıdır.
·         WC tipi kollar arkadan kilitlenemediği için odalarda kullandığınız takdirde, örneğin yatak odası kapınızı kilitli tutmak istediğiniz zamanlarda kilitleyemezsiniz.
 
                Fakat tabi ki bu bir seçimdir, bazı müşterilerimiz de kapıları zaten dışarıdan kilitlemiyorum, anahtarlar kayboluyor sorun oluyor diye tüm kapılarına WC tipi kol kullanmaktadırlar.
 
                 Bir de topuzlu kilitler için WC tipi olanlar var. Bu tipler için de müşterilerimizden “ama onlar kilitlenmez, kullanışlı olmaz” gibi tepkiler alıyoruz. Bunu da kısaca açıklamak istiyorum. Bu kilitlerde de mantık aynıdır. İçeride biri kalırsa dışarıdan bozuk para veya tornavida ile açılabilir. Bu kilitler de aynı anahtarlı topuzlu kilitler gibi içeriden düğmesine basıp çekince kilitlenmektedir. Tek farkı anahtarlı kilitlerde dışarıdan anahtarı kullanarak kapıyı açabilmekte iken, WC tipi topuzlu kilitlerde bozuk para veya tornavida ile açılabilir. Özellikle evlerde topuzlu kilit alırken hepsini WC tipi almanızı tavsiye ederim. Çünkü evlerde topuzlu kilit anahtarları sıklıkla kaybolabiliyor veya birbiriyle karışabiliyor. Bu durumlarda arkadan düğmesine basılıp çekilince kilitlendiği için kolaylıkla kilitlenebilen bu kilitleri açmak için çilingir çağırmanız gerekir. Diğer gömme kilitlerin aksine bunlara anahtar uyduramazsınız ve kendi çabalarınızla açamazsınız. Eğer illa ki anahtarlı tip topuzlu kilit kullanacağım diyorsanız muhakkak her kilidin en az 1 anahtarını üzerine not alarak bir kenara saklayın, böylece ileride çıkacak sorunları engelleyebilirsiniz.
                
                   

 
                   Son olarak size WC tipi kapı kollarının sağı ve solunu nasıl değiştirebileceğinizle ilgili bilgi vereyim.  Diğer oda kollarının aksine WC tipi kapı kollarında sağ ve sol kapıya göre uygun kol almak zorundasınız. Çünkü çevrilebilen parça içeride kalmak zorundadır. Kapınıza ters geldiği durumlarda çevirmek kilitlerde olduğu kadar kolay değildir. Aslında kolaydır, fakat bunun için sekman pensiniz olması gereklidir. Bu da sizde olmayacağı için bir bisiklet tamircisi vs. giderseniz oradan temin edebilirsiniz. Bu sekman pensesi ile kolun alt tarafındaki WC parçalarının yerini değiştirebilirsiniz. Bu işlem 2 dakikanızı almaz. Sadece sekmanı çıkaracaksınız ve parçayı yerine yerleştireceksiniz.
 
                  
 
                    Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur yazım. Kapı kollarını ve topuzlu kilitleri en uygun fiyatlarla www.hirdavatfirsati.com internet adresinden satın alabilirsiniz.
 
Öner TÜRKSEVER

Hakkında HIRDAVAT FIRSATI
Azim Hırdavat firması olarak, 1974 yılından beri hırdavat sektöründe hizmet vermekteyiz ve Kale Kilit Firmasının 35 yıllık, Doğanlar Kapı Kolları firmasının ise 30 yıllık bayisiyiz. Şu anda da www.hirdavatfirsati.com sitemizde müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Bu blog sayesinde de hırdavat sektöründe yıllardır edindiğimiz tecrübeleri kullanıcılara iletmeyi ve onları olabildiğince bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.

Yorum bırakın